23.04.07 14:41 Age: 17 yrs

Bývalá zaměstnankyně Intersparu dosáhla plného odškodnění za pracovní úraz

Pracovně-právní diskriminace

 

Bývalá zaměstnankyně Intersparu dosáhla s pomocí právničky programu GARDE – Ekologického právního servisu, mimosoudního vyrovnání s hypermarketem Interspar, u něhož pracovala.

Po té, co se žena marně snažila domoci svých práv smírnou cestou, obrátila se o pomoc na právníky programu GARDE Ekologického právního servisu, kteří ji pomohli podat žalobu na bývalého zaměstnavatele. Žena se domáhala uznání toho, že úraz, který se jí v zaměstnání stal, byl úrazem pracovním, a proto žádala o odškodnění. Dále po Intersparu požadovala vrácení peněz, které ji byly bezdůvodně strženy ze mzdy.

Prakticky okamžitě po té, co Interspar obdržel obsílku s žalobou od soudu, kontaktoval právničku programu GARDE – EPS, která ženu ve sporu zastupovala, s tím, že uznává svoje pochybení a je ochoten nahradit ženě veškeré nároky, kterých se domáhá, a to mimosoudně. Právnička GARDE – EPS vypracovala dohodu o mimosoudním vyrovnání, na základě které Interspar ženě vyplatil odškodnění za pracovní úraz, vrátil ji peníze, které v minulosti strhl ze mzdy a nahradil náklady, které ji vznikly v souvislosti s řešením vzniklého sporu.

Přestože se žena snažila před podáním žaloby s Intersparem komunikovat a vyřešit spor smírně, všechna jednání skončila popřením odpovědnosti za úraz a stržením peněz ze mzdy. Po podání žaloby se však jednání Intersparu výrazně změnilo a velmi rychle došlo k dohodě. Tento případ tak může být příkladem dalším zaměstnancům, jejichž práva jsou porušována a zaměstnavatel s nimi odmítá jednat. „Obavy z neúspěchu ve sporu proti velkému zaměstnavateli často nejsou na místě. Zaměstnavatel v obdobných případech pouze zneužívá silnějšího postavení v pracovněprávním vztahu a snaží se zaměstnance od vymáhání práv odradit. Pokud si však zaměstnanci zasahování do svých práv nenechají líbit a rozhodnou se aktivně bránit, mají šanci, že ve sporu uspějí,“ vzkazuje zaměstnacům právnička programu GARDE – EPS Jana Koukalová.




Kontakt:
Jana Koukalová
program GARDE – EPS
tel: 775 154 084
Dvořákova 13, 602 00 Brno
tel: 545 575 229, fax: 542 213 373
e-mail: brno@eps.cz
www.eps.cz, www.responsibility.cz






Aktivity programu GARDE EPS byly podpořeny ze zdrojů Evropské unije v rámci projektu NROS „Transition Facility".