14.02.08 12:12 Age: 16 yrs

Interspar musí zaplatit pokutu půl milionu korun za porušování zákona

Pracovně-právní diskriminace

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí zamítlo odvolání Intersparu proti rozhodnutí úřadu práce v Praze 10, kterým mu byla uložena pokuta půl milionu korun za porušení zákazu diskriminace a rovného zacházení při výběrových řízení. Proti rozhodnutí ministerstva se nelze dále odvolávat, Interspar se tedy zaplacení pokuty již zřejmě nevyhne.


Na diskriminační dotazníky zjišťující počet dětí a rodinný stav uchazečů o zaměstnání upozornili úřady práce právníci z programu GARDE -Globální odpovědnost sdružení Ekologický právní servis (GARDE - EPS). Úřad práce hlavního města Prahy pobočka v Praze 10, který provedl kontrolu u obchodního řetězce Interspar, mu udělil pokutu půl milionu korun za to, že po uchazečích o zaměstnání vyžadoval informace o počtu dětí a jejich rodinném stavu. Interspar se proti uložení pokuty odvolal k Ministerstvu práce a sociálních věcí.


Ministerstvo však jeho odvolání zamítlo a v odůvodnění tohoto rozhodnutí zdůraznilo zejména závažnost vzniklého porušení zákona a potvrdilo nutnost uložení pokuty v takové výši, která dokáže splnit jak sankční, tak výchovný účel. Dále potvrdilo, že vzhledem k závažnosti, způsobu spáchání, následkům a okolnostem, za kterých byl tento správní delikt spáchám, je uložení takové pokuty opodstatněné.


S odůvodněním nutnosti ukládání vysokých pokut za porušování zákona obchodním řetězcům souhlasí i právníci GARDE - EPS. „Jedině uložení vysoké pokuty je schopno odradit obchodní řetězce od stávajícího porušování pracovněprávních předpisů. Pokuty za opakovaná porušení zákona v řádu pouhých tisíců korun, se kterými se v praxi inspekce práce stále setkáváme, tuto funkci nejsou schopny plnit. Doufáme proto, že kontrolní orgány budou toto rozhodnutí brát jako precedenční a začnou obchodní řetězce za nedodržování zákona účinně sankcionovat,“ okomentovala rozhodnutí právnička GARDE – EPS Jana Koukalová.

 

 

 

 

 


Kontakt:
Jana Koukalová, mobil: 775 154 084

program GARDE – Globální odpovědnost, Ekologický právní servis

Dvořákova 13, 602 00 Brno
tel: 545 575 229, fax: 542 213 373
e-mail: jana.koukalova@eps.cz

www.eps.cz, www.responsibility.cz


Aktivity programu GARDE - EPS byly podpořeny ze zdrojů Evropské unie v rámci projektu NROS „Transition Facility 2005“.