04.08.08 10:00 Age: 16 yrs

Právníci vydávají analýzu diskriminace v obchodních řetězcích

Tiskové zprávy, Pracovně-právní diskriminace

 

Program GARDE sdružení právníků EPS právě vydává analýzu porušování pracovněprávních předpisů obchodními řetězci v České republice. Publikace s názvem „Diskriminace a porušování práv zaměstnanců obchodními řetězci v České republice“ obsahuje popis nejčastějších problémů, se kterými se zaměstnanci obchodních řetězců při práci setkávají a zároveň i právní analýzu těchto problémů. Obsahem je také i rozbor práce státních kontrolních orgánů, které mají pravomoc obchodní řetězce za porušování pracovněprávních předpisů sankcionovat a nechybí ani analýza navrhované antidiskriminační právní úpravy.

 

Problémy, které jsou v publikaci popsány vychází z konkrétních zkušeností zaměstnanců, kteří se na právníky GARDE obracejí o právní pomoc, a ze zpráv Státního úřadu inspekce práce. Z praxe poskytování bezplatné právní pomoci právníky GARDE je zřejmé, že porušování nebo obcházení pracovněprávních předpisů velkými zaměstnavateli, jakými obchodní řetězce bezesporu jsou, není ojedinělým jevem. Nejčastějším problémy jsou přitom nadměrné přesčasy, které nejsou proplaceny, špatná evidence docházky , objevuje se i nerovné odměňování a vyžadování nadbytečných údajů u výběrového řízení, zejména údajů o rodinných poměrech uchazeče, umožňujících zaměstnavateli uchazeče diskriminovat. Nejvíce jsou takovou diskriminací ohroženy matky - samoživitelky.

 

„V průběhu posledního roku jsme poskytli ve více než 60 individuálních případech bezplatnou právní pomoc zaměstnancům nadnárodních společností. Nejčetnější byly případy týkající se právě obchodních řetězců,“ uvedla právnička GARDE Jana Koukalová

 

Aktuálně vydaná publikace by měla pomoci obchodním řetězcům reflektovat jejich přístup k vlastním zaměstnancům. Užitečná by však měla být i pro státní orgány, kterým může pomoci lépe kontrolovat porušování pracovněprávních předpisů u obchodních řetězců a adekvátněji je postihovat. V neposlední řadě analýza slouží jako informace odborovým organizacím, které zastupují zaměstnance obchodních řetězců při kolektivním vyjednávání.

 

 

Příloha:

Publikace: Diskriminace a porušování práv zaměstnanců obchodními řetězci v České republice

 

Souvislosti:

Velké firmy hrají v naší společnosti stále důležitější roli: zaměstnávají velké množství lidí, zásadně se podílí na vytváření národního bohatství. Ekonomiky států – a zvláště pak České republiky – se již proto neopírají o drobné a střední podnikatele jako tomu bylo dříve, ale spoléhají na velké firmy. Není proto divu, že soukromé zájmy velkých firem jsou v rozhodování státu zásadně zohledňovány a politici s nimi udržují někdy až příliš těsné vztahy. Přes toto mimořádně silné mocenské postavení firem ve společnosti, naše právní systémy nereflektují známý fakt, že moc se dá snadno zneužít. Ba právě naopak, podle práva firmy odpovídají za své činy jen omezeně. Tato omezená odpovědnost firem má pochopitelně svůj smysl. Napomáhá rozvoji podnikání, neboť s podnikáním je spojena řada finančních rizik a pokud by každý podnikatel musel ručit svým majetkem, mnoho odvážných a pro společnost prospěšných aktivit by nikdy nevznikla. Avšak omezená odpovědnost nesmí být zneužívána k ochraně před zodpovědností za činy porušující lidská práva a umožňovat poškozování důležitých veřejných hodnot jakými je např. zdravé životní prostředí a k bezohledné maximalizaci zisku. Proto se zasazujeme o to, aby firmy byly odpovědné za neodpovědné chování. Stejně tak chceme, aby byla nastavena transparentní pravidla pro vztahy našich volených představitelů státu a námi placených úředníků s velkými firmami, abychom nemuseli pouze přihlížet tomu, když se za zády veřejnosti něco tiše domluví.

Kontakt:
Jana Koukalová, mobil: 775 154 084

program GARDE – Globální odpovědnost, Ekologický právní servis

Dvořákova 13, 602 00 Brno
tel: 545 575 229, fax: 542 213 373
e-mail: jana.koukalova@eps.cz

www.eps.cz, www.responsibility.cz

 

 

 

 

 

Aktivity programu GARDE - EPS byly podpořeny ze zdrojů Evropské unie v rámci projektu NROS „Transition Facility 2005“.