14.05.07 14:40 Age: 17 yrs

Baumax kladl uchazečům o zaměstnání otázky diskriminačního charakteru, ale pokutu nedostal

Pracovně-právní diskriminace

 

Společnost Baumax ČR s.r.o. v jedné ze svých prodejen používala osobní dotazník, ve kterém po uchazečích o zaměstnání vyžadovala uvedení údajů, které jsou diskriminačního charakteru. Zjistil to Úřad práce hlavního města Prahy, když na základě upozornění právníků programu GARDE Ekologického právního servisu provedl šetření v této společnosti. Přestože úřad práce zjistil porušení zákazu přímé diskriminace, neudělil společnosti Baumax za nedodržení zákona žádnou pokutu.

Na skutečnost, že některé obchodní řetězce v osobních dotaznících po uchazečích o zaměstnání vyžadují uvedení údajů diskriminačního charakteru již v únoru 2007 upozornili právníci programu GARDE Ekologického právního servisu (GARDE – EPS). Přestože úřad práce hlavního města Prahy kontrolu u společnosti Baumax uzavřel zjištěním, že společnost v jedné ze svých prodejen porušovala zákaz přímé diskriminace [1] tím, že po uchazečích o zaměstnání vyžadovala údaje diskriminačního charakteru (uvedení rodinného stavu, počtu a věku dětí, uvedení těhotenství), neudělil Baumaxu za nezákonné jednání žádnou pokutu.

Úřad práce má přitom pravomoc při zjištění, že obchodní řetězec poruší zákaz diskriminace, udělit mu pokutu až ve výši 1 000 000,- Kč [2].

„Řešení nezákonného postupu velkých zaměstnavatelů, jakými jsou obchodní řetězce, pouhou domluvou bez udělení pokuty považujeme za nedostatečné a neefektivní vymáhání práv. Pokud za nezákonné jednání není udělena žádná sankce, obchodní řetězce nejsou dostatečně motivovány k tomu, aby nezákonnou praxi zásadním způsobem změnily,“ okomentovala situaci právnička programu GARDE EPS Jana Koukalová.

Text závěru šetření úřadu práce hl. Města Prahy a dotazník společnosti Baumax lze nalézt v příloze této tiskové zprávy na www.eps.cz

Poznámky:
[1] viz § 4 odst. 5 zákona o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.), který říká: „Přímou diskriminací se rozumí jednání, kdy je, bylo nebo by bylo na základě rozlišování podle vymezených diskriminačních důvodů s fyzickou osobou zacházeno méně příznivě, než se zachází nebo zacházelo nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci.“
[2] viz § 140 odst. 1 písm. a) a odst. 4 písm. a) zákona o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.), které říkají: „Právnická osoba se správního deliktu dopustí tím, že poruší zákaz diskriminace nebo nezajistí rovné zacházení podle tohoto zákona. Za správní delikt lze právnické osobě uložit pokutu do 1 000 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 1 písm. a)



Kontakt:
Jana Koukalová
program GARDE – EPS
tel: 775 154 084
Dvořákova 13, 602 00 Brno
tel: 545 575 229, fax: 542 213 373
e-mail: brno@eps.cz
www.eps.cz, www.responsibility.cz

Aktivity programu GARDE EPS byly podpořeny ze zdrojů Evropské unie v rámci projektu NROS „Transition Facility".