25.07.06 14:49 Age: 18 yrs

Nezákonný postup hypermarketů řeší inspektoráty práce jen domluvou bez udělení pokuty

Pracovně-právní diskriminace

 

O to, jak inspektoráty práce plní svoji ochranou funkci vůči zaměstnancům obchodních řetězců, se začali zajímat právníci programu GARDE Ekologického právního servisu (EPS). Na základě práva svobodného přístupu k informacím si EPS vyžádal zprávu o provedených kontrolách v hypermarketech TESCO, Lidl, Carrefoure, Discount Plus, Kaufland, Interspar, Hypernova a Albert. Ze zprávy, kterou EPS poskytl Státní úřad inspekce práce vyplývá, že inspektoráty v těchto řetězcích provedly celkem 44 kontrol. Při těchto kontrolách zjistily 64 druhů pochybení, která se různě opakovala, celkový počet zjištěných závad se tak vyšplhal až na číslo 627. Za tyto závady však udělily inspektoráty hypermarketům pokuty v úhrnné výši pouhých 10 000 korun. Většinu pochybení totiž řešily vydáním opatření bez udělení finanční pokuty.

„Zpráva státního úřadu inspekce práce dokládá masové porušování pracovněprávních předpisů v hypermarketech, v důsledku kterého jsou opakovaně poškozovány stovky zaměstnanců. Nejde přitom o zanedbatelné přestupky, ale o závažná porušení zákoníku práce,“ dodává ke zprávě právnička EPS Jana Koukalová.

Inspektoráty při kontrolách zjistily, že hypermarkety často neposkytují svým zaměstnancům přestávku na jídlo, kterou jsou ze zákona povinny poskytnout po 6 hodinách práce, neposkytují zaměstnancům dostatečný, alespoň 12ti hodinový odpočinek mezi dvěma směnami, ani povinný odpočinek v týdnu. Inspektoráty dále zjistily nadměrné nařizování práce přesčas, špatné zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců při práci, uvádění nesprávných údajů do zápočtového listu či nesrovnalosti ve vedení evidence docházky. Dále bylo zjištěno, že některé hypermarkety přidělují svým zaměstnancům práci, která neodpovídá jejich zdravotnímu stavu. Také byla zjištěna praxe odpírání přístupu zaměstnanců ke kolektivní smlouvě.

Zda je domluva nebo uložení opatření bez hrozby větší finanční sankce dostatečným motivem k tomu, aby hypermarket přestal porušovat zákon, lze pochybovat. „Uložení pokuty 10 000 korun za 627 zjištěných pochybení ukazuje na zásadní neschopnost inspektorátů práce vymáhat dodržování práva,“ dodává Koukalová.


Kontakt:
Jana Koukalová
program GARDE - EPS
Dvořákova 13, 602 00 Brno
tel: 545 575 229, fax: 542 213 373
e-mail: brno@eps.cz