20.09.06 14:48 Age: 18 yrs

Hypermarketům za porušování zákona hrozí jen minimální nebo žádná pokuta

Pracovně-právní diskriminace

 

Inspektoráty práce za loňský rok a první čtvrtletí roku 2006 provedly ve 14 obchodních řetězcích 95 kontrol, při kterých zjistily 466 druhů pochybení. Nejvyšší pokuta byla udělena hypermarketu Billa, 90 000,- Kč za celkem 60 druhů různých pochybení [1]. Nejvíce druhů pochybení se dopustil Plus – Discont, a to celkem 75, za které mu inspekce práce udělila pokutu v souhrnné výši 50 000,- Kč. Dalším hypermarketem, který se dopustil velkého množství porušení pracovněprávních předpisů je Delvita, kde inspekce práce zjistila 70 druhů pochybení a uložila za ně celkovou pokutu ve výši 30 000,- Kč. Některým hypermarketů však za zjištěná pochybení inspekce práce neuložila pokutu žádnou.

Informace o výši uložených pokut, počtu pochybení a druzích pochybeních v jednotlivých hypermarketech si od Státního úřadu inspekce práce vyžádali právníci programu GARDE Ekologického právního servisu (EPS), kteří se o problematiku dodržování pracovněprávních předpisů v obchodních řetězcích dlouhodobě zajímají. Z informací, které Státní úřad inspekce práce GARDE-EPS poskytl jsou zřejmá následující fakta týkající se porušování pracovněprávních předpisů hypermarkety za rok 2005 a první čtvrtletí roku 2006.

Plus Discont - 75 druhů pochybení – celková výše pokuty 50 000,- Kč,
Delvita - 70 druhů pochybení – celková výše pokuty 30 000,- Kč,
Billa - 60 druhů pochybení – celková výše pokuty 90 000,- Kč,
Penny Market – 56 druhů pochybení - celková výše pokuty 20 000,- Kč,
Ahold - 39 druhů pochybení - celková výše pokuty 50 000,- Kč,
Tesco - 34 druhů pochybení – celková výše pokuty 10 000,- Kč,
Lidl - 25 druhů pochybení – celková výše pokuty 5000,- Kč,
Interspar - 18 druhů pochybení – celková výše pokuty 30 000,- Kč,
Kaufland - 17 druhů pochybení – celková výše pokuty 25 000,- Kč.

V mnoha případech inspekce práce neuložila hypermarketu žádnou pokutu, přestože zjistila četná porušení pracovněprávních a bezpečnostních předpisů. Bez pokuty tedy zůstaly:

Globus - 42 druhů pochybení,
Makro - 19 druhů pochybení,
Hornbach - 6 druhů pochybení,
Baumax - 3 druhy pochybení,
Bauhaus - 2 druhy pochybení.

Nejčastěji zjištěnými druhy pochybení bylo nedodržování právních předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců při práci, nedodržování povinného odpočinku mezi směnami, neposkytování zaměstnancům nepřetržitý odpočinek v týdnu, neposkytování přestávky na jídlo, nadměrné a neopodstatněné nařizování přesčasů, špatná evidence pracovní doby, neopodstatněné stanovování nerovnoměrného rozvržení pracovních doby zaměstnanců, nesrovnalosti při ukončování pracovních poměrů.

„Uvedené informace ukazují, že v hypermarketech často dochází k porušování práv zaměstnanců, za které jsou ukládány velmi nízké pokuty, které obchodní řetězce, rozhodně nemotivují k tomu, aby od porušování a obcházení pracovněprávních předpisů ustoupily. Inspekce práce zjevně není schopna efektivně vymáhat dodržování práva velkými zaměstnavateli, jakými jsou obchodní řetězce“, okomentovala uvedené informace právnička GARDE-EPS Jana Koukalová.

Tabulku s kompletním výčtem pokut, počtem provedených kontrol a zjištěných pochybení, stejně jako zprávy Státního úřadu inspekce práce, ve kterých byly výše uvedené údaje GARDE-EPS poskytnuty, jsou k dispozici na www.eps.cz, jako přílohy této tiskové zprávy.

Poznámky:
[1] údaje o počtu druhů pochybení v sobě neobsahují tzv. násobnost, tj. údaj o tom, kolikrát se různé druhy pochybení v hypermarketu opakovaly

Kontakt:
Jana Koukalová
program GARDE - EPS
Dvořákova 13, 602 00 Brno
tel: 545 575 229, fax: 542 213 373
e-mail: brno@eps.cz


Aktivity programu GARDE - EPS byly podpořeny ze zdrojů Evropské unie v rámci projektu NROS „Transition Facility 2005“.