01.12.08 15:15 Age: 15 yrs

„Otevřená komunikace“ podle ArcelorMittal

ArcelorMittal, Tiskové zprávy

 

Stanovisko programu GARDE sdružení EPS a občanského sdružení „Vzduch“ k poslednímu případu komunikace společnosti ArcelorMittal s veřejností.

 

Společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) ve čtvrtek 27. listopadu rozeslala vybraným občanům Radvanic a Bartovic pozvánky na exkurzi do svého závodu spojenou s následnou besedou. Podmínky akce, které si AMO nadiktovala, však smysluplnou účast občanů fakticky znemožňují. K exkurzi se občané musejí registrovat do pondělí 1. prosince, tj. do 4 dnů po rozeslání pozvánky, a exkurze je navíc plánována o den později, tj. 2. prosince, na dobu, kdy většina občanů ještě pracuje, v 14 hod. V pozvánce si AMO navíc vymiňuje, že nebude akceptovat účast právníků programu GARDE ze sdružení EPS (GARDE-EPS). „Otevřenost“ komunikace v podání AMO se tak v tomto případě mění spíše na frašku.

 

AMO se opakovaně snaží před veřejností popírat svou plnou odpovědnost za katastrofální stav ovzduší v okolí jejího závodu poukazem na plnění svých emisních limitů a vliv dalších zdrojů znečištění. GARDE-EPS nechal před časem zpracovat odborné analýzy, které potvrdily, že AMO způsobuje občanům Radvanic a Bartovic neúměrně vysoká zdravotní rizika (např. 10x vyšší riziko onemocnění rakovinou plic oproti zbytku Ostravy). Ve spolupráci s o.s. „Vzduch“ připravil GARDE – EPS výzvu Nebe nad Ostravou obsahující šest konkrétních návrhů ke zmírnění negativního vlivu AMO na ovzduší na Ostravsku.[1] Z podmínek, které si AMO pro setkání s občany nadiktovala, je ovšem zřejmá snaha vyhnout se přímé konfrontaci s těmito nepříjemnými fakty, stejně jako debatě o konkrétních, v dohledné době realizovatelných, řešeních. Namísto věcné diskuze směřující k bezprostřednímu řešení znečištění ovzduší způsobeného AMO, tak občany, kteří se zúčastní exkurze do AMO, nejspíše čeká pouze další jednostranná prezentace slibů AMO.

 

Navržený čas a termín setkání-exkurze v pracovní době jistě vyhovuje zaměstnancům AMO, naprosto však ignoruje fakt, že také občané Radvanic a Bartovic jsou zaměstnáni a své aktivity v oblasti zlepšování stavu ovzduší na Ostravsku vykonávají ve volném čase. AMO deklaruje otevřenou komunikaci s veřejností jako jednu ze svých priorit. Výše popsané „vstřícné gesto“ v podobě exkurze do závodu je však spíše dalším příkladem neodpovědného chování AMO. Jednostranné diktování podmínek komunikace a snaha o eliminaci věcné debaty nad konkrétními návrhy o otevřeném přístupu k občanům rozhodně nesvědčí.

 

 

Jan Šrytr                                                                              

Program GARDE-Globální odpovědnost    

 

 

Pavla Skýbová

občanské sdružení „Vzduch“

 

 

[1] Tyto návrhy byly formou otevřeného dopisu vedení AMO prezentovány na platformě aliance Nebe nad Ostravou (www.nebenadostravou.cz). AMO již dříve sdružení „Vzduch“ přislíbila osobní jednání, s nímž zástupci sdružení předběžně souhlasili pod podmínkou, že se bude věcně týkat konkrétních návrhů obsažených ve výzvě „Nebe nad Ostravou“ a že na jednání budou přítomny všechny zúčastněné strany, včetně GARDE-EPS. AMO však na tyto připomínky nijak nereagoval a namísto toho jednostranně stanovil definitivní termín setkání – exkurze.

 

 

Zkrácený text výzvy:

 

Vážený pane Samaddare,

 

znečištění ovzduší v okolí společnosti ArcelorMittal Ostrava je stavem, který je pro mě nadále nepřijatelný. Podporuji stanoviska GARDE-EPS a o.s. „Vzduch“ a připojuji se k výzvě Nebe nad Ostravou. Žádám, aby společnost ArcelorMittal Ostrava:

 

  • okamžitě přijala opatření, která omezí emise arsenu a benzo(a)pyrenu tak, aby do konce roku 2008 byly jejich nadlimitní koncentrace v Radvanicích a Bartovicích sníženy oproti roku 2007 o min. 50 %, a dále je snižovala;
  • vypracovala komplexní analýzu a harmonogram kroků nutných k udržitelnému dosazeni stavu, kdy v Radvanicích a Bartovicích nebudou překračovány zákonné limity znečištění ovzduší;
  • omezila a nahradila produkci některých rizikových provozů (koksování) v případě, že se modernizace existujících zařízeni, bude jevit jako nedostatečná; 
  • smluvně se zavázala o.s. Ekologicky pravni servis, o.s. „Vzduch“ a případně též měs. obvodu Radvanice a Bartovice a městu Ostrava k dodržení harmonogramu investic a opatřeni, a to pod hrozbou finančních sankcí;
  • veškeré investiční akce připravovala a realizovala důsledně v souladu s právními předpisy ČR a dbala na účast široké veřejnosti.

 

Věřím, že ekonomický úspěch ArcelorMittal Ostrava nemusí být nutně vykoupen závažným ohrožováním zdraví obyvatel a životního prostředí.

 

Plný text výzvy Nebe nad Ostravou si můžete přečíst zde.

 

 

Kontakt:

 

Jan Šrytr

program GARDE-Globální odpovědnost

Ekologický právní servis

Dvořákova 13, 602 00 Brno

mobil: 775 154 087

email: jan.srytr@eps.cz