27.01.10 11:45 Age: 14 yrs

“Dusíme se. Pomozte.” Žádají Ostravané

Tiskové zprávy, ArcelorMittal

By: Jan Šrytr

Vlivem silného mrazu a inverze jsou Ostravané v akutním ohrožení zdraví, vyzývají proto kraj i hutní společnost ArcelorMittal Ostrava k rychlému jednání.

 

Aliance Nebe nad Ostravou dnes vyzvala vedení společnosti ArcelorMittal Ostrava, aby společnost přijala okamžitá opatření na snížení emisí a přispěla ke zlepšení stavu ovzduší. Vlivem nepříznivých rozptylových podmínek trpí zejména lidé žijící v nejbližším sousedství hutí.

 

Výzva směřuje i představitelům Moravskoslezského kraje, aby ve spolupráci s největšími znečišťovateli začali katastrofální situaci aktivně řešit. Podle meteorologů je současný stav ovzduší na Otravsku jedním z nejhorších za posledních několik let, naměřené denní koncentrace polétavého prachu dosahovaly v Radvanicích a Bartovicích v minulých dnech až desetinásobku zákonného limitu. [1]

 

Právník Jan Šrytr z Ekologického právního servisu k tomu říká: „ Vážnost situace si žádá okamžitá opatření. Věříme, že ArcelorMittal dostojí svému dobrovolnému závazku být dobrým sousedem a sníží, případně zcela zastaví výrobu. V jeho okolí jsou lidé bezprostředně ohroženi na zdraví.“

 

Občané mohou žádat ArcelorMittal také osobně prostřednictvím Zelené linky na telefonním čísle 800 100 648, nebo podpořit stanoviska Aliance Nebe nad Ostravou: www.nebenadostravou.cz.

 

 stáhnout hodnoty prachových částic

 

Poznámky pro editory:

[1] Na grafu vývoje naměřených hodnot prachových částic (ke stažení) je modrou linkou vyznačen hygienický strop, který bývá v Ostravě Radvanicích – Bartovicích běžně překračován. Nárust zaznamenaný v posledních dnech je dramatický už na první pohled.