případy → Minulé aktivity → diskriminace v zaměstnání → studie a analýzy

studie a analýzy

- Diskriminace a porušování práv zaměstnanců obchodními řetězci v České republice

Analýza programu GARDE občanského sdružení Ekologický právní servis upozorňuje na problém porušování práv a diskriminaci zaměstnanců nadnárodními společnostmi, zejména obchodními řetězci v České republice a na právní možnosti, jak se proti porušování zaměstnaneckých práv bránit. (publikováno - červenec 2008)


- Akční plán pro firmy společnosti Člověk v tísni - "Místo práce škola"

Základní lidská práva zahrnují také práva dětí. Děti mají právo být osvobozené od dětské práce a mají právo na vzdělání. Práva však také znamenají povinnosti pro druhé. Zatímco státy mají základní povinnost ctít, chránit a naplňovat tato lidská práva, panuje čím dál tím širší shoda na tom, že i obchodní společnosti a jiné nestátní subjekty mají povinnost přispívat k naplňování mezinárodně uznávaných práv.

 


- Zpráva Státního úřadu inspekce práce o pochybeních a uložených pokutách obchodním řetězcům za rok 2007

Inspekce práce provedla v loňském roce u 19 nadnárodních obchodních řetězců celkem 157 kontrol dodržování pracovněprávních předpisů, při kterých zjistila celkem 425 porušení pracovněprávních předpisů. Za porušování zákona však udělila řetězcům pokuty, které v součtu dosáhly pouze 745 000 korun.Nejvíce porušení pracovněprávních předpisů se v loňském  roce dopustil obchodní řetězec Kaufland, u kterého inspekce odhalila celkem 107 závad, souhrnná pokuta za všechny u něj identifikované závady však dosáhla výše pouhých 120 000 korun. Druhým nejčetnějším porušovatelem v loňském roce je supermarketový řetězec Billa, u kterého inspekce práce zjistila 72 závad, za které Bille udělila pokutu v souhrnné výši 155 000 korun. Nejvíce za pokuty pak musel zaplatit diskontní obchodní řetězec PLUS, kterému inspekce práce za rok 2007 uložila za 24 závad pokuty v souhrnné výši 185  000korun.  (publikováno - červen 2008)

- Stanovisko nevládních organizací k antidiskriminačnímu zákonu

Program GARDE – Globální odpovědnost sdružení EPS předal poslancům Parlamentu ČR stanovisko k antidiskriminačnímu zákonu,  k němuž se připojilo dalších 16 nevládních organizací. Ty upozorňují poslance, že pokud schválí zákon v podobě některých svých pozměňovacích návrhů, dojde k rozporu s antidiskriminačními směrnicemi ES, protože navrhované změny by mohly znamenat snížení právního postavení obětí. Pokud se poslanci při schvalování zákona, které je na pořadu schůze dne 29. 1. 2008, rozporu se směrnicemi ES nevyvarují, nevládní organizace jsou připraveny o tom informovat Evropskou komisi, která může proti České republice zahájit sankční mechanismus. (publikováno - leden 2008)

- Pozměnovací návrh k vládnímu návrhu antidiskriminačního zákona

Program GARDE vypracoval a předal poslancům Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pozměnovací návrhy k antidiskriminačnímu zákonu, ve kterých navrhuje zakotvení žaloby ve veřejném zájmu pro zvýšení ochrany práv obětí diskriminace a zavedení mediace jako alternativního řešení sporů v oblasti diskriminace. (publikováno - říjen 2007)

- Stanovisko nevládních neziskových organizací k návrhu antidiskriminačního zákona

   Více než padesát nevládních organizací se připojilo ke Stanovisku programu GARDE  Ekologického právního servisu a Ligy lidských práv k návrhu antidiskriminačního zákona. Nevládní organizace ve Stanovisku, které předaly poslancům Parlamentu ČR, navrhují, aby byly do návrhu zákona přidány instituty, které zajistí efektivnější vymáhání práv a přístup ke spravedlnosti obětem diskriminace. Vládní návrh zákona totiž takové instituty postrádá. Takovými instituty jsou podle nevládních organizací zejména:

 

1) možnost právnických osob zabývajících se ochranou před diskriminací zahájit soudní nebo správní řízení na podporu obětí diskriminace,

 

2) právní zakotvení mediace, jako možného způsobu řešení sporů v oblasti diskriminace mimosoudní cestou a

 

3) vytvoření uceleného systému státem zajišťované bezplatné právní pomoci. 

(publikováno - září 2007)

- Zpráva Státního úřadu inspekce práce o pochybeních a uložených pokutách obchodním řetězcům za rok 2006

   Inspektoráty práce v roce 2006 provedly ve 13 obchodních řetězcích celkem 106 kontrol, při kterých zjistily 187 druhů pochybení. Nejvíce pochybení bylo zjištěno u obchodního řetězce Ahold (48 druhů pochybení), který v České republice provozuje prodejny Albert a Hypernova. Za četná porušení pracovněprávních předpisů mu však inspekce práce uložila pokuty, které v souhrnné výši za celý rok dosáhly do výše  pouhých 10 000,- Kč. Nejvyšší souhrnnou pokutu ve výši 150 000,- Kč v roce 2006 od inspekce práce obdržel hypermarket Kaufland za 10 druhů porušení pracovněprávních předpisů. Řetězce Delvita, Billa, Baumax, Tesco, Lidl, Hornbach a  Makro však z porušování pracovněprávních předpisů vyšly dokonce bez udělení pokuty. (publikováno - květen 2007)

- Analýza problematiky diskriminace a systémového porušování práv zaměstnanců nadnárodních společností v ČR

     Analýza je výstupem projektu podpořeného nadací Open Society Fund, realizovaného programem GARDE Ekologického právního servisu ve spolupráci s Asociací občanských poraden v období od ledna do prosince 2006. Cílem bylo identifikování problémů porušování pracovněprávních předpisů a zejména diskriminace v pracovněprávních vztazích.  Kromě identifikace základních problémů analýza obsahuje právní rozbor platné legislativy, zhodnocení kompetencí a efektivnosti práce institucí zjišťujících ochranu práv zaměstnanců a zhodnocení odpovědnosti nadnárodních společností v pracovněprávní oblasti. (publikováno - leden 2007)

- Zpráva o výsledku šetření zkušeností občanských poraden s prací inspektorátů práce

     Od července 2005 funguje v České republice v oblasti kontroly nad dodržováním pracovněprávních předpis Státní úřad inspekce práce a jeho oblastní inspektoráty. Tato instituce převzala některé kontrolní pravomoce od úřadů práce a Inspektorátů bezpečnosti práce. Kromě kontrolních pravomocí má inspekce poskytovat i bezplatné právní poradenství v oblasti pracovněprávních vztahů. Program GARDE Ekologického právního servisu provedl ve spolupráci s Asociací občanských poraden šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak jsou poradci a klienti občanských poraden spokojeni s prací oblastních inspektorátů práce. (publikováno - leden 2007)

- Zprávy Státního úřadu inspekce práce o provedených kontrolách a uložených pokutách vybraným obchodním řetězcům

     Přestože inspekce práce zjistila u mnoha obchodních řetězců opakované porušování pracovněprávních předpisů, udělila řetězcům pouze velmi nízké nebo dokonce žádné pokuty. Inspekce práce přitom může za nedodržování zákona uložit pokutu až 2 miliony korun. (publikováno - září 2006)